Delade meningar om nya lex Maria-regler
Nästa år införs Socialstyrelsens nya föreskrifter om vårdutredningar enligt lex Maria. Nyheten är att endast självmord där det finns misstankar om att vården har gjort något fel ska anmälas. Det är sjukvården själv som ska avgöra om det finns sådana misstankar. I dagsläget rapporteras alla självmord som inträffat under pågående vård eller fyra veckor efter vårdkontakt.
Det råder delade meningar om de nya reglerna, men på flera håll i psykiatrikretsar välkomnas förslaget.
– Suicid behöver definitivt utredas. Men lagrummet lex Maria var inte rätt att använda, säger Ullakarin Nyberg, överläkare på Norra Stockholms Psykiatri samt forskare vid Karolinska institutet.
Hon har forskat om hur självmord kan förebyggas och hur suicid påverkar närstående. Hon har även skrivit boken Konsten att rädda liv – om att förebygga självmord. I dagsläget har hon dessutom en utvecklingstjänst där hon jobbar med självmordsprevention över hela landet.
– Min erfarenhet efter arbete med kollegor är att man reagerar väldigt negativt på lex Maria eftersom det förknippas med misstag i vården. Och väldigt många suicid inträffar ju trots att patienten har fått en mycket god vård och behandling.
Anhöriga och stödföreningar brukar poängtera att självmord visar att psykisk ohälsa är en dödlig sjukdom och en naturlig följdfråga blir då om inte varje självmord kan tolkas som ett vårdmisstag då personen inte fått hjälp med den psykiska ohälsan.
– Det är lite att förenkla att tro att varje suicid handlar om misstag i vården, säger Ullakarin Nyberg. Jag har utrett massor av suicid och det är så många faktorer som spelar in, vissa går att åtgärda och lära sig av, andra går inte att åtgärda, det finns ju sårbarhetsfaktorer i patientens liv som vi i vården inte kan göra någonting åt.
Företrädare inom Spes har varnat för ett ökande mörkertal och motsätter sig de nya reglerna. Ullakarin Nyberg kan förstå farhågorna men tror ändå att lex Maria har fått motsatt effekt inom sjukvården.
– När man pratar om ”fel” så släcker det ut professionens vilja att förbättra när man känner sig anklagad. Om man i stället tar sin utgångspunkt i människors vilja att förbättra och förändra så når man mycket bättre resultat.
Hon tror att utredningar kan göras på andra sätt. I Norra Stockholm jobbar de exempelvis med att kartlägga en person som tagit sitt liv med hjälp av alla som varit inblandade i personens vård. Målet är att ta reda på varför en patient valde en sådan tragisk utgång, vad som utlöst det i stunden och se svagheter i systemet.
Ser du några risker med de nya reglerna?
– Ja, det måste vara tvingande att utreda när det finns anledning att göra det. Om de nya reglerna inte efterföljs och det sopas under mattan, då är det en risk förstås. Men jag tror vi har kommit för långt för det, där kanske lex Maria har fyllt en funktion.
http://www.nt.se/nyheter/norrkoping/delade-meningar-om-nya-lex-maria-regler-11196649.aspx