Välmående
Ibland blir det bara för mycket! Så kan vi nog alla känna men hur ska man hantera sitt eget psykiska mående med massa måsten som behöver göras för sina barn, sin familj och sig själv för att få vardagen att gå ihop. Det byråkratiska Sverige där det behövs kontakt med myndigheter, fyllas i blanketter, ringas och vänta på beslut, en del av vår vardag oavsett vårt eget mående. Hur ska man kunna lära sig att handskas med livets alla måsten när det känns som man själv är på väg att krackelera?! Hur tar man hand om sig själv när det känns som att man kämpar för varje steg man tar och det i motvind, när byråkratins kvarnar mal så långsamt…. Det finns hjälp därute även om det krävs styrka även för att söka den. Ett personligt ombud kan man få gratis genom sin kommun när man lider av psykisk ohälsa och som kan vara ett stöd på vägen. Behöver man ytterligare stöd så kanske man kan söka sig en god man, även det genom kommunen.
Men om vi bortser från det stöd du kan få från försäkringskassa och kommuner och ser till dig som individ. Vad behöver en människa för att må bättre?
Att bli lyssnad på – Har du någon som du kan prata med om dina svårigheter? Försök att hitta ett kontaktnät med personer du litar på.
Skriv ned dina tankar – Många gånger så hjälper det att få orden på pränt för att få struktur på det som man behöver göra och det kan kännas lättare för stunden.
Ät – Något av det mest fundamentala är att kroppen behöver energi för att orka ta sig igenom det man behöver. Försök att äta mycket nötter och fröer som är bra för hjärnan. Får du inte i dig tillräckligt bra kost så satsa på fiskolja, det hjälper många att förbättra sitt mående. Liksom Magnesium och Kalcium, men har du inte råd med den uppsjö av produkter därute som finns, satsa på en bra fiskolja.
Motion – Något som många finner extra jobbigt när det har det som svårast i livet. Men faktum är att motion hjälper mer än mycket annat för att få ett bättre mående. Kroppen fylls med endorfiner, serotonin, noradrenalin och mycket annat av de goda signalsubstanser som kroppen och hjärnan behöver.
Avslappning – Att lära sig hur man får kroppen att slappna av är extra viktigt när man går runt med högt stresspåslag. Det kräver kontinuerlig träning för att lära sig att slappna av ”på riktigt” men det är viktigt för kroppen med denna nedvarvning.
Mindfulness – Det pratas det mycket om nu och är ett ypperligt redskap för att lära hjärnan att varva ned och inte fastna i panik och kaosartade tankar. Man lär sig att leva i nuet utan att oroa sig för vad som varit eller det som kommer.
Nu tänker ni säkert ”hur ska jag orka med allt det här också förutom allt det jag redan har”?! Därför att det ovanstående ger dig orken tillbaka, kanske att en livsgnista tänds igen och kanske, bara kanske för att allt detta är bra för dig! För det är du som ska leva med dig själv och om inte du tar hand om dig, vem ska då göra det?
Kram till alla som vill ha och behöver, Marie