PSYKIATRISK VÅRD · REPLIK SKÅNE Vi utbildar alla som möter patienter om självmord

Suicid (självmord) är en av de vanligaste dödsorsakerna i Sverige. Att förebygga och förhindra är en prioriterad fråga i psykiatrin. Psykiatri Skåne inledde 2013 en systematisk utbildningssatsning, kallad Spiss, för att höja kompetensen kring suicidprevention. Samtliga medarbetare, inte bara de som träffar patienter, genomgår en grundutbildning i suicidologi. Alla som arbetar patientnära, även till exempel medicinska sekreterare som har patientkontakter på telefon och i receptioner, deltar i gruppsamtal flera gånger per år.

Marie Skoog, tack för synpunkterna du har framfört i insändaren (Åsikter 30/1)och under vårt telefonsamtal förra veckan. Vi försöker hela tiden bli bättre på att ta till oss synpunkter. Vi samarbetar med Lokalt forum, en paraplyorganisation för patient- och brukarföreningarna i Malmö. Vi har i samarbete med Lokalt forum och Malmö kommun de senaste åren arrangerat temadagar och nu i januari ett info- och dialogmöte. Vi har också anställt brukarspecialister, som med egna personliga erfarenheter som patienter tillför oerhört mycket viktig kunskap till oss.

Vad gäller kvaliteten och utformningen på den psykiatriska vården som ges, jobbar vi även intensivt här med en rad projekt för att förbättra och förändra utifrån patientens bästa. Vi har stärkt vår öppenvård inom allmänpsykiatrin med nya arbetsgrupper. Samtliga inkommande remisser går till denna grupp för att inte någon ska falla mellan stolarna. Vi har startat en rad olika arbetsgrupper för att fokusera på bland annat neuropsykiatriska utredningar samt tidsbegränsade KBT-behandlingar, behandling av självskadepatienter och ett subspecialiserat team för patienter med bipolär sjukdom och svåra depressioner.

Allt fler i Sverige söker akut psykiatrisk vård. Men i Skåne har trenden varit det motsatta och antalet besök har minskat med 18 procent de senaste åren. Förbättrad tillgängligheten till öppenvård med bland annat olika former av dagsjukvård är en förklaring.

Jag hoppas vi kan fortsätta dialogen om hur vi alla tillsammans kan rädda fler liv.

Sven-Erik Andersson, verksamhetschef för Vuxenpsykiatri Malmö

Kommentera här: