Ta patienter inom psykiatrin på allvar
Vid landstingsfullmäktiges sammanträde i april redovisades Landstingets årsredovisning för 2014. Anmälningarna till Patientnämnden som berör vuxenpsykiatrin har ökat med 20% det senaste året, från 111 till 139 anmälningar.
Nu gäller det att försöka vända dessa siffror. Siffror som motsvarar en person och ett antal anhöriga bakom varje enskild anmälan.
Ont om tid för förbättring, men varje dag, varje timme och varje minut räknas.
För bakom varje anmälan till Patientnämnden står en människa som redan mår dåligt psykiskt och utöver det känner sig kränkt, dåligt bemött, missförstådd och inte tagen på allvar.
Att dessutom orka dra det till att vända sig till Patientnämnden med en anmälan kostar nog på för en trött och deprimerad människa. Vi ledamöter, politiker och tjänstemän som får till varje beredning och sammanträde läsa berättelser om hur patienter inom psykiatrin i sin svåra ångest blivit bemött. Det förekommer kränkningar som ”psykfall”, ”tokig” och liknande nedlåtande kommentarer. Detta kan aldrig accepteras.
Patientperspektivet är otroligt viktigt och nu med den nya patientlagen så uppmärksammas det ännu mer att man inte ska behöva finna sig i att bli behandlad på ett sådant sätt och har rätt att vända sig till någon annan vårdgivare för en ”second opinion” eller en andra bedömning. Detta behöver inte ske inom det landsting man tillhör utan man kan söka sig till närliggande vårdgivare med avtal med respektive landsting.
http://magazin24.se/asikter/debatt/2015/05/11/m-ta-patienter-inom-psykiatrin-pa-allvar