Tolv självmord inom vården – bara i år

NORRBOTTEN Över hälften av Lex Maria-anmälningarna i Norrbotten i år handlar om patienter som begår självmord. Det är enorm skillnad mot exempelvis Västerbotten.
 

Varje gång det inträffar en allvarlig vårdskada är det ansvariga landstinget skyldigt att anmäla detta till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt Lex Maria.

Under de första månaderna av 2015 har Norrbottens läns landsting anmält sig självt 23 gånger. Tolv av dessa anmälningar handlar om att patienter har begått självmord, under pågående psykiatrisk behandling.

En jämförelse kan göras med ett närliggande län – Västerbotten. Dess landsting har 28 Lex Maria-anmälningar hittills i år, och bara två av dessa berör patienter som begått självmord. Ytterligare en anmälning handlar om ett självmordsförsök där man lyckades rädda patienten.

Kenneth Backgård (Ns), oppositionsråd, tycker att siffrorna är alarmerande.

– Västerbotten och Norrbotten skiljer sig inte åt så mycket demografiskt, därför är de här siffrorna skrämmande. Det är för jävligt helt enkelt. Varför ska vi ha så många som begår självmord?

– Jag har sagt det länge – vår psykiatri fungerar inte och det måste till krafttag genast för att bryta den här långa utförsbacken. Jag är själv psykolog i grunden och det är trist att säga det – men det var bättre förr. Då kunde patienten få träffa en psykolog inom ett par, tre dagar, nu är väntetiden tre månader – om ens det. Och patienterna får inte träffa specialister – för vi har inga. Psykiatrins ekonomi är ansträngd, man har inga personalresurser, folk går på knäna och det trycks på från alla håll – då är det lätt hänt att det sker misstag, säger Backgård.

Agneta Granström (Mp), landstingsråd, har sedan en tid studerat siffrorna och berättar hur landstingsstyrelsen vill lösa problematiken.

Det är med hjälp av ett projekt som kallas Yam, där fokus ligger på att redan i skolorna informera om och utbilda människor i det som har med psykisk ohälsa att göra.

– Vi ser det som ett sätt att kunna förebygga ohälsa och minimera inflödet av patienter till psykiatrin, säger Granström.

Kenneth Backgård ser Yam mer som ett komplement och menar att det inte räcker.

– Det är en del i alltihop och ett sätt att försöka möta problematiken, men det är inte riktigt där vi har problemet i Norrbotten. Vi har ett tillgänglighetsproblem som bara kan lösas med mer resurser. Att lanstinget väljer att lägga 25 miljoner på en ny flyglinje när människor far illa inom psykiatrin är för mig helt fel väg att gå.

I dag finns det 24 vårdplatser på avdelning 32 i Sunderbyn. Anna Granberg är enhetschef över vuxenpsykatrin där:

– Jag upplever att det är fler och fler personer som söker psykiatrisk vård och många unga dessutom. Kanske mår folk sämre i dag, eller så är människor mer upplysta och har lättare för att söka vård, säger Granberg.

Ida Folkesson


http://www.nsd.se/nyheter/tolv-sjalvmord-inom-varden-bara-i-ar-9261390.aspx

Kommentera här: