Acceptera dina tankar

Genom att försöka acceptera både dina positiva och negativa tankar kan du bli mindre dömande både mot dig själv och mot andra. Det hjälper dig att landa i dig själv. Att lära dig acceptera dina tankar och känslor och förstå att de bara är tankar och känslor kan kännas som en befrielse. Då är det lättare att inse att du duger som du är.
 
Ta bort negativa tankar
 
Det finns ett starkt samband mellan stress, höga prestationskrav och låg självkänsla. Det innebär att du lätt fastnar i negativa tankemönster. Om du inser att du duger och att det är okej att inte vara perfekt får du distans till dina tankemönster. Då är det lättare att göra medvetna val i stället för att bara köra på i gamla hjulspår.
Bryt den onda spiralen Det är ingen nyhet att matvanor, rörelse, återhämtning och sömn har stor betydelse för hur du mår. Det kan kännas stressande att tänka på det, men ett dåligt samvete gör ingen som helst nytta. Försök i stället att tänka på vilken stor skillnad varje liten förändring faktiskt kan göra för dig. Den onda spiralen kan snurra snabbt med stress, tidsbrist, dåliga matvanor, stillasittande och sömnbrist. En stor del av besöken på vårdcentraler i dag beror på besvär som har med livsstil och stressrelaterade sjukdomar att göra.
 
Hitta balansen
 
För att kropp och själ ska må bra behövs en balans. Inte för mycket av något som skadar, inte för lite av något som är livsnödvändigt. Det är då systemet kan återladda och ta hand om utrensning och reparation. Det är då vi kan få ny energi och känna ett välmående. Det behövs balans mellan rörelse och stillhet, mellan näringsrik mat och godsaker, mellan matmängd och motion och mellan stress, sömn och återhämtning.
 
Prioritera dig själv!
 
Det behöver inte vara tråkigt att förändra dina vanor. När du väljer livsstil måste det inte vara antingen eller – det kan vara både och. Om du är beredd att offra en dålig vana kan det bidra till att du mår bättre och att du kan njuta desto mer av andra goda stunder när det är helg eller fest. Och för hälsans skull är det faktiskt bättre att ha roligt och trivas, som avkoppling. För den som brukar stressa och välja bort avkoppling och underhållning kan en hälsosammare livsstil bli mycket roligare. Öva på att säga nej och försöka prioritera dig själv när tiden inte räcker till allt.
 
Förändra ditt liv!
 
När du börjar med att ta en promenad kan det förändra ditt liv. Och förlänga det. Om du rör dig regelbundet kan du slippa hjärt- och kärlsjukdom, bli piggare och få hjälp med vikten på köpet. Samma sak om du börjar ändra en liten sak i dina matvanor, till exempel bara minska på sötsaker och kaffebröd och äta ett mellanmål med frukt i stället. Det är en liten men viktig förändring som kan göra att du får bättre blodsockerbalans och mindre sötsug och slippa stora humörsvängningar, samtidigt som det påverkar vikten. Du som röker har en oslagbar möjlighet att minska riskerna för flera olika allvarliga sjukdomar och snabbt få en bättre hälsa när du gör ett rökstopp och kroppen reparerar sig.
 
Du väljer själv
 
Våra livsvillkor och möjlighet till hälsa kan se mycket olika ut. Hur ditt liv och dina omständigheter än ser ut är det bara du själv som kan välja om – och när – du ska börja ta bättre hand om din kropp och själ. En förändring av livsstilen sker lättast i olika steg. Om du vill ändra på något – ställ först några frågor innan du fattar ett beslut. Hur viktigt är hälsa för mig? Vad kan jag vinna på en förändring? Tror jag att jag klarar av en förändring? Hur beslutsam är jag?
 
Gör en handlingsplan
 
Om du bestämmer dig för att ändra en vana eller börja med en ny kan det vara bra med en handlingsplan som ett kontrakt med dig själv. Vad är förändringen? Vad är målet? När ska du sätta i gång? Skriv sedan ut hälsoplanen och sätt upp den där du ser den varje dag. Din hälsoplan hjälper dig att sätta gränser och skapa nya rutiner för måltider, motion, vila och sömn. Ta med planen när du besöker din husläkare. Kanske fysisk aktivitet på recept kan vara ett stöd för din motion? Kanske en dietist kan stödja dig i nya matvanor?
 
Återhämtning minskar stress
 
Det finns flera faktorer och omständigheter i privatlivet som kan stressa oss. Många har exempelvis stora krav på hur man ska fungera som en god partner, hur hemmet ska se ut eller på att man själv och barnen har en kalender med många inbokade aktiviteter. Så länge man trivs med sin situation och mår bra är det här inte något dåligt. Men om man känner att balansen håller på att tippa över i för mycket stress och för lite återhämtning kan det vara dags att fundera igenom vilka krav som är rimliga att ställa. Måste maten vara hemlagad varje dag eller kan det duga med halvfabrikat ibland? Hur många föreningar är det rimligt att jag deltar i och vilket engagemang orkar jag med utan att trötta ut mig? Är det rimligt att jag arbetar heltid och samtidigt renoverar ett sommartorp på kvällar och helger?
 
Se upp för bakslag!
 
När du väl tagit steget till förändring genom nya vanor gäller det att hålla fast vid dem. Släpp inte helgpromenaden om annat råkar komma i vägen. Var beredd på bakslag. Se dem som lärorika steg på vägen och tänk på hur du kan undvika dem i fortsättningen. Det viktigaste är ändå att veta vilket håll du strävar åt. De mest värdefulla förändringarna är de som räcker länge och ger mersmak.
Lycka till!

Kommentera här: