Hitta din motivation genom mental träning

Hur gör du för att hitta motivation, engagemang och glädje i livet när höstmörkret kommer krypande?

Olof Röhlander, ordförande för Förbundet för mentala tränare, ger dig sina bästa tips.

Det behöver inte vara svårt att hitta motivation och lust. Oavsett om det handlar om jobbet, relationen eller om livet i stort, gäller det att bli tänd på framtiden och känna en mening med det du gör. – Fundera över om din livssituation känns utmanande. Det är en mänsklig drivkraft att vilja utvecklas och komma framåt. Finns inte utmaningen försvinner motivationen och lusten. Ställ dig frågan: ”Vad tycker jag är tändande? Ett nytt projekt på jobbet, en ny fritidssysselsättning?”. Sätt upp ett inspirerande mål, uppmanar Olof Röhlander. Målet ska uppfylla tre kriterier. Det ska vara tändande, tydligt och tidsbestämt. Däremot behöver det inte vara realistiskt. – Tvärtom - begränsa inte målet genom att se hinder. Var inte analytisk och ifrågasättande när du formulerar målet, tänk istället fritt och våga lämna trygghetszonen, säger Olof Röhlander.
 
Träna mentalt för att nå målet
När du har formulerat ditt mål börjar den mentala träningen med att ”programmera” in målet i hjärnan. Det gör du genom att visualisera målet med bilder av det du vill uppnå. – Börja med muskulär avslappning och slut sedan ögonen och se bilden av dig själv i det tillstånd du vill uppnå. Det ska kännas som du flyter in i framtidsbilden. Blotta tanken på ditt mål ska göra att du känner glädje, energi och mening. Försök att formulera målen med känslomässiga komponenter. – Målet kan innehålla bilder som involverar alla dina sinnen, ju mer du kan leva dig in i framtidsbilden desto bättre. Skapa dessa tändande framtidsbilder inom vilka livsområden du vill och gör det under 14 dagar. Därefter släpper du det och låter vägarna till målet öppna sig. Du kommer att märka hur allt bara faller på plats och hur lätt du hittar nya kreativa vägar till ditt mål. För vissa är det enkelt att programmera in sitt mål. De har lätt att se bilden av sig själv i den önskade framtiden. För andra kan det vara svårare, vilket ofta beror på att självbilden inte tillåter dig att se målet. När du känner att du har ett tydligt och tändande mål och ett inre förtroende för målet, kommer du också att känna lust till att börja jobba mot det.
 
Hitta motivation i vardagen
Olof pratar också om mental styrketräning som ett medel för att finna motivation i vardagen. – Se det som du bävar och känner osäkerhet inför som en utmaning och träning. Att det förbereder dig för en ny uppgift. Lär dig ställa frågor som ger energi, "vad har den här motgången lärt mig", istället för frågor som tar energi, "varför händer det här alltid mig”, ”varför har jag en sådan otur”. För att ställa de rätta frågorna kan du använda dig av LISTA-modellen, som används mycket inom coaching. Använd den regelbundet för att få direkt feedback på din dag och för att se en mening med det som har händer. I modellen står L för ”vad har jag lärt mig idag”, I för ”vilka insikter har jag fått”, S för ”vad har gjort mig starkare”. T för ”vad har jag tillämpat redan tidigare av det jag lärt mig” och A för ”hur kommer jag att använda det jag har lärt mig?”. – Frågorna hjälper dig att se en mening med det som händer. Därmed kommer mycket av den bävan eller resignation du kanske känner att försvinna.
 
Olofs 7 steg till att hitta motivation och nå dina mål
1. Vad vill du uppnå. Fråga dig själv: Vad skulle jag vilja göra/ha/uppnå om allt var möjligt?
2. Formulera ett mål. Målet ska vara tändande, tydligt och tidsbestämt. Skriv ned det. Om ditt mål inte motiverar dig – byt mål!
3. Skapa en inre bild. Hur vill du att livet ser ut när du har nått målet? Använd alla dina sinnen, fantisera iväg.
4. Börja träna mentalt* för att nå ditt mål. Börja med två veckors muskulär avslappning. Spänn alla kroppens muskler, håll andan i några sekunder för att sedan slappna av och andas ut. Upprepa under 15 minuter en gång varje dag.
5. Skapa ett eget inre rum*. Här ska du uppnå en känsla av lugn, säkerhet och trygghet. Träna en gång om dagen genom att sluta ögonen och gå tillbaka till en plats där du har känt detta tillstånd. Träna under 10 dagar.
6. Stärk din självbild*. Syftet är att skapa förtroende för dig själv och bygga upp en inre personlig styrka som växer i nivå med det tändande målet. Gå tillbaka till platsen du valt för ditt inre rum och återskapa känslan du får här. Skapa en skrivtavla i fantasin med ord som ”jag är värd att känna så här”. Skriv också upp ord som du vill känna, t ex jag är stark, målinriktad eller inspirerad. Det här kan du göra när och hur ofta du vill för att fylla på ny energi.
7. Programmera in målet under 14 dagar*. Du kan jobba med mål för tre olika livsområden samtidigt (t ex vad du vill uppnå på jobbet, i din relation eller med din fritid). Visualisera målet genom att måla upp bilder av det du vill uppnå. Slut ögonen och använd bilder som involverar alla dina sinnen.
 
Efter 14 dagar behöver du inte tänka så mycket på målet. Du kommer att märka att saker börjar ske i den riktning du har formulerat ditt mål. Hjärnan är en målsökande robot och förväntansmaskin!
*Träningsprogram för de olika stegen finns att köpa på apoteket eller går att beställa via företaget Buena Vida samt på webben www.starkare.nu

Kommentera här: